1- بهینه سازی مصرف انواع منابع پایه محیط زیست
- مصرف آب (شاخص: متوسط میزان سرانه هر نفر 150 لیتر در شبانه روز)
- مصرف برق (شاخص: میزان مصرف سرانه 900 کیلو وات در سال)
- مصرف سوخت ( شاخص: استفاده از گاز طبیعی در ساختمان ها، تاسیسات اداری، سیستم های گرمایشی و سرمایشی و سرانه مصرف بنزین 6 لیتر در100 کیلومتر در هر خودرو)
2- مدیریت پسماند (شاخص: تفکیک از مبدأ و سرانه تولید پسماند خانگی و شهری به میزان400 کیلوگرم در سال)
3- تغییرات ضروری در ساختمان با هدف صرفه جویی
4- کاهش مصرف کاغذ با توجه به نوع فعالیت دستگاهها و موسسات
الف) بهینهسازی مصرف آب
- اصلاح فلاش تانکها و استفاده از فلاش تانکهای با حداقل مصرف آب
- تهیه و تعویض شیرهای معمولی آب به شیرهای الکترونیکی، پدالی، زماندار و ...
- نصب کنتور در واحدهای مستقل جهت پایش مصرف آب
- تهیه نصب تنظیمکننده جریان آب مصرفی
- جداسازی آب شرب مصرفی و غیر شرب
- نصب سیستم خودکار آبپاشی با استفاده از روشهای مدرن نظیر آبیاری بارانی، قطرهای و ...
- احداث سپتیک تانک و تصفیهخانه فاضلاب برحسب میزان پساب تولیدی و استفاده مجدد از آن در مصارف غیربهداشتی
- احداث محلی برای جمعآوری و ذخیره آب باران یا سایر آبهای مصرفی رها شده جهت استفاده مجدد
ب ) بهینهسازی مصرف انرژی
- تهیه و تعویض لامپهای معمولی به لامپهای کممصرف
- نصب تایمر، سنسور تنظیمکننده و کنترلکنندههای نوری، حرارتی در موقعیتهای ویژه
- نصب ترموستات کنترلکننده دمای محیط
- نصب کنتور برق در واحدهای مجزا جهت پایش میزان مصرف انرژی
- عایقبندی لولههای آب گرم
- تهیه و نصب خازن برق جهت کاهش مصرف
- تعمیر و یا تعویض تجهیزات معیوب و پرمصرف انرژی
- تعویض وسایل برقی با وسایل برقی دارای برچسب انرژی
- تعویض مرتب فیلترهای تصفیه هوا
- تهیه و نصب درهای اتوماتیک جهت جلوگیری از اتلاف انرژی
- دو جداره نمودن پنجرهها و نصب شیشههای دوجداره
- اجرای سامانه کنترل هوشمند موتورخانهها
- خرید دستگاههای چندکاره (اسکنر، چاپگر، فکس، کپی و ...) به جای استفاده از دستگاههای تکمنظوره
- تهیه و نصب تنظیمکنندههای زمانی بر روی دستگاههای الکترونیکی نظیر چاپگرها، رایانهها و نظایر آن به منظور جلوگیری از روشن ماندن آنها در زمانهای غیر کاری
- استفاده از انرژیهای نو و تجدیدپذیر نظیر انرژی خورشیدی، بادی و غیره
- استفاده از نیروگاههای مولد مقیاس کوچک
ج ) مدیریت پسماند
- تهیه طرح جامع مدیریت پسماند و اجرای آن در دانشگاه
- استفاده از محصولات قابل تعویض و غیرقابل دور ریز و سازگار با محیط زیست
- خرید محصولات با کیفیت و با حداقل بستهبندی
- تهیه ظروف ویژه و ایجاد مکانهای مخصوص پسماند به منظور تفکیک پسماند
- فروش پسماندهای تفکیک شده به مراکز بازیافتی
- جایگزینی ظروف یکبار مصرف گیاهی به جای یکبار مصرف پلاستیکی
دـ بهینهسازی مصرف اقلام مربوط به مکاتبات اداری
- اجرای سیستم اتوماسیون اداری و انجام مکاتبات بصورت الکترونیکی
- استفاده از پرینترهایی که تونر آن قابلیت شارژ مجدد دارد
- مدیریت استفاده از کاغذهای قابل بازیافت
ه ) حمل و نقل
- اجرای سیاستهای تشویقی به منظور ترغیب کارکنان به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی نظیر قطار ، راهآهن، اتوبوس و نظایر آن از طریق تأمین بلیط
- تأمین وسایل نقلیه عمومی نظیر مینیبوس، ون و نظایر آن به منظور حضور گروهی کارکنان در همایشها، کنفرانسها، سمینارها، جشنوارهها، نمایشگاهها، مأموریتهای اداری گروهی و نظایر آن
و) ساختمان سبز
- کلیه عملکرد مربوط به اجرایی نمودن مبحث 19 مقررات ملی ساختمان (صرفهجویی در مصرف انرژی در طراحی ساختمان)
- تعمیر ساختمانهای اداری و طراحی مجدد با رویکرد حداکثر استفاده از نور طبیعی
- ایجاد بام سبز در طراحی ساختمانی
- طراحی ساختمان براساس شرایط اقلیمی منطقه به ویژه طراحی نوع پنجرهها
- عایقکاری حرارتی پوسته خارجی ساختمان
- عایقکاری حرارتی کانالهای هوا اعم از سرمایشی و گرمایشی
- استفاده از آبگرمکنهای خورشیدی و همچنین اجرای صفحات خورشیدی جهت استفاده از انرژی خورشیدی
- ممیزی ساختمان براساس راهنمای رهبری، طراحی، انرژی و محیطزیست ساختمان سبز
ز) اطلاعرسانی و ارتقای آموزش کارکنان
- پیشبینی و برگزاری دوره آموزشی متناسب با مدیریت سبز برای کلیه کارکنان
- ارتقای آگاهیهای عمومی از طریق فرهنگسازی و آموزش عمومی با استفاده از مراکز و مؤسسات آموزشی، رسانههای جمعی اعم از مکتوب، دیداری و شنیداری
- ارتقای سیستم درگاه مدیریت سبز توسط دانشگاه به منظور جمعآوری اطلاعات مرتبط با اجرای مدیریت سبز از دستگاههای اجرایی، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی
ح ـ استفاده از فناوریهای پاک و سازگار با محیطزیست
د- استفاده از انرژی خورشیدی و بادی
حوزه های مدیریت سبز در دانشگاه
جهت پایش عملکرد دانشگاه ها در مدیریت سبز ابتدا می بایست حوزه های عملیاتی در جهت بهره وری و کاهش مصرف منابع مشخص گردد. عمده ترین حوزه های مهم در پایش مدیریت سبز عبارتند از :
1) ا نرژی
2) آب
3) خرید
4) تدارکات
5) صدا
6) هوا
7) حمل و نقل
8) فضای سبز
9) HSE(ایمنی،سلامت،محیط زیست)
10) ساختمان
11) کاغذ
12) پسماند